Brand Report | Homepage

Salina Turda, cel mai frumos loc subteran

0 Comments 🕔12.Apr 2016

salina turda

Jurnaliştii americani de la Business Insider au pus Salina Turda pe primul loc într-un Top 10 al celor mai frumoase locuri de sub pământ de vizitat („10 Of The Coolest Underground Places In The World“).

În decembrie 2014, tot Business Insider plasa Salina Turda Durgău într-un alt clasament numit „25 de destinaţii incredibile de călătorie despre care nu știai că există”. Salina  a fost declarată proiectul turistic al anului, în 2012.

Adâncurile Arieșului “spală”   dintotdeauna nisipuri aurifere, iar măruntaiele Turzii ascund aur alb de aproximativ 18 milioane de ani.

Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată. Pătrunderea în salină ( prin Galeria Franz-Joseph ) se face prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina Durgău.

Din pricina dotării tehnice primitive , a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene , în anul 1932 exploatarea sării din Salina Turda a încetat o dată pentru totdeauna. După razboi , Salina Turda a servit drept depozit de brânză. Una dintre glumele „ nesărate”  a regimului comunist. Însă în anul 1992 salina s-a redeschis, de data aceasta ca obiectiv turistic și tămăduitoare pentru afecțiuni respiratorii.

Salina își primește vizitatori pe tot timpul anului și anume în fostele mine Joseph, Theresia și Rudolph.

În anul 2009, cu sprijinul financiar european, s-au desfășurat lucrări de amenajare a Salinei Turda cu același obiectiv ca in 1992. După doi ani de lucrări și o investiție de 6 milioane de euro, în luna ianuarie salina și-a redeschis porțile. Așadar, în afară de minele în sine, pot stârni interes atelierele, „ mașinăriile” și uneltele medievale unice în Europa și foarte bine păstrate cum ar fi” fierăria”, „crivacul” și „ moara de sare” , De asemenea altarul ( cioplit în peretele de sare ) și scara bogaților ( o scară lucrată filigranat în lemn)

Instalațiile turistice complexe ar fi debarcaderul de pe lacul Theresia și ” roata panoramică” de la stalactitele Rudolph. Mai mult, mina Rudolph își ademenește oaspeții cu noi ispite: o sală de concerte, un teren de sport, un bowling, mini-golf și o gondolă. După 1992 mina Rudolph a fost amenajată în sală de tratament subteran.

Dacă coborâm 40 de metri mai jos, ajungem în sala Theresia, unde principala „chemare” a Salinei Turda este lacul cu soluție salină suprasaturată deosebită în tratarea bolilor respiratorii.

Pe viitor se plănuiește zidirea unui hotel de 8 etaje așezat deasupra Minei Anton : „hotelul” Anton va fi destinat pacienților și turiștilor.

Salina Turda este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale Județului Cluj, elaborată de Minsterul Culturii și Cultelor din România.

Ceea ce este bine de știut, înainte de a vizita Salina Turda este că persoanele care suferă de claustrofobie sau boli cardiace, este recomandat să nu coboare în salină, deoarece au existat cazuri în care a fost nevoie de asistență medicală.

 

Similar Articles

România, legată de Europa  cu ajutorul autobuzelor FlixBus

România, legată de Europa cu ajutorul autobuzelor FlixBus 0

FlixBus este un furnizor european de transport de persoane pe distanțe lungi, creat nu cu mult

Grecia ocupă primul loc ca destinație de vacanță în topul românilor!

Grecia ocupă primul loc ca destinație de vacanță în topul românilor! 0

Procentul românilor care și-au achiziționat bilete early booking în primele 3 luni din 2016 a

Numărul de turişti a crescut în 2016 cu 6,8%

Numărul de turişti a crescut în 2016 cu 6,8% 0

În luna martie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât  sosirile cât şi înnoptările în

Un nou director la Athénée Palace Hilton Bucureşti

Un nou director la Athénée Palace Hilton Bucureşti 0

 Aykut Korkmaz este desemnat  la conducerea hotelului Hilton din București, în locul lui Jan Thomsen,

Lufthansa anulează aproape 500 de zboruri din şi spre Germania

Lufthansa anulează aproape 500 de zboruri din şi spre Germania 0

Compania aeriană germană Lufthansa a anunțat marți că a decis să anuleze un număr de

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box